Daniel Armeanu, ASF: Pensiile private contribuie la dezvoltarea economică. Activele sunt estimate să ajungă la 10% din PIB peste doi ani – VIDEO

Publicat: 01/10/2021, 17:47
Actualizat: 01/10/2021, 17:52

Fondurile private de pensii contribuie la dezvoltarea economică, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar intr-un interval de numai cinci ani – respectiv de acum trei ani, până peste doi ani – valoarea acctivelor este estimată să se dubleze, ca pondere din Produsul Intern Brut, de la 5% la 10%, a explicat vicepreședintele ASF Daniel Armeanu, în cadrul conferinței „Pensii private, soluția pentru viitor”, organizată de Gândul, în parteneriat cu autoritatea de reglementare.

„La 13 ani de la începutul sistemului, practic pensiile private s-au dovedit cea mai importană piață supravegheată de Autoritatea de Supraghere Financiară și reprezintă soluție pentru viiitor din multe puncte de vedere”, a declarat Daniel Armeanu. Valoarea activelor de pe piața pensiilor private, cea mai importantă componentă a sistemului financiar non bancar, era, la 31 august, de aproximativ 18 miliarde de euro.

„Avem o creștere de 23% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ca pondere în PIB, practic am atins borna de 8% din PIB. Dacă comparăm cu ce se întâmpla cum trei ani, când eram undeava la o pondere de 5%, noi estimăm că pentru următorii doi ani vom ajunge la 10% ca pondere a activelor în PIB. Deci, practic, într-un interval de cinci ani realizăm o dublare a activelor în PIB”, a explicat vicepreședintele ASF.

Cum ajută economia banii virați la pensia privată

Astfel, pensiile private contribuie la creșterea economică, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. „Pensiile private au impact semnificativ asupra dezvoltării economice indiferent de orizonul de timp la care facem referire, pe termen scurt sau pe termen lung. Pe termen scurt, sistemul de pensii contribuie la creșterea PIB-ului prin investițiile efectuate de fonduri în economia reală, prin asigurarea finanțării statului și, de ce nu, prin impactul asupra consumului, aici ca efect al plății pensiilor viagere către populație”, a detaliat Daniel Armeanu.

În acest context, Daniel Armeanu a anunțat că proiectul mult așteptatei legi de plată a pensiilor a fost finalizat și va intra în curând pe circuitul legislativ.

Conform celor mai recente date publicate de ASF, sistemul pensiilor private din România a cumulat active în cuantum de 87,70 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, în creștere cu 28% comparativ cu luna iunie a anului anterior și cu 5% comparativ cu martie 2021. La 30 iunie 2021, erau înscriși 8,25 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul lunii iunie 2020 fiind înregistrați un număr de 8,07 milioane participanți.

Pa Pilonul II, în perioada ianuarie-iunie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 128,93 milioane lei către 8.559 participanți sau beneficiari, iar la Pilonul III, în primele șase luni ale anului 2021, au fost efectuate plăți ale activului personal net în cuantum de aproximativ 51 milioane lei către 5.153 participanți sau beneficiar.

În ce au fost investiți banii intrați la Pilonul II și Pilonul III

Daniel Armeanu a detaliat în cadrul conferinței organizate de Gândul și contribuția pe termen lung a fondurilor de pensii, dar și principalele destinații ale investițiilor fondurilor.

Potrivit celui mai recent raport publicat de ASF, politica investițională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piața locală de capital, în timp ce ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta 70% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, iar un procent de 24% a fost investit în acțiuni la finalul primului semestru al anului 2021.

La Pilonul II, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 6,55% în iunie 2021, în luna decembrie 2020 valoarea acesteia fiind de 5,38%.

La 30 iunie 2021, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 63% la 30 iunie 2021, față de 66% investițiile din primul semestru al anului anterior în titluri de stat.

Investițiile în acțiuni au crescut, reprezentând la 30 iunie 2021 24% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, ponderi semnificative sunt investite și în obligațiuni corporative și fonduri de investiții.

Toate fondurile de pensii administrate privat au investit majoritar în obligațiuni suverane, în pondere de peste 57% din activele totale.

Daniel Armeanu a vorbit la Conferința Gândul și de modificările aduse contractului de muncă, astfel încât angajații să fie conștienți că își pot alege fondul de pensie, pentru a nu mai fi distribuiți aleatoriu în sistem.

La Pilonul III, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat a fost 8,26% în iunie 2021, față de luna iunie 2020, când valoarea acesteia a fost de 3,48%.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu a înregistrat un nivel de 7,07% la finalul lunii iunie 2021, mai mare comparativ cu cea înregistrată în iunie 2020 (3,84%).

La finalul lunii iunie 2021, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii facultative.

Investițiile fondurilor de pensii facultative în titluri de stat au reprezentat 61% la 30 iunie 2021, în scădere cu 2 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2020.

Investițiile în acțiuni au reprezentat 28% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul III. O altă categorie importantă de active financiare în care au investit fondurile de pensii facultative este reprezentată de depozitele bancare (3,34%) și obligațiunile corporative (2,92%), se arată în rapotul publicat de ASF.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×